De flesta som har bil är helt och hållet invanda med att den är deras främsta transportmedel, och att ta steget till att använda kollektivtrafiken kan vara svårt. Bilens bekvämlighet tar ofta överhanden, och det är lätt att glömma vilka fantastiska fördelar som kommer med att använda både buss och tåg.

Kloka miljöval även vid bilköp

Idag är miljö- och klimatfrågor ständigt närvarande och det är oerhört viktigt att vi som privatpersoner tar vårt ansvar precis som politiker, industrier och företag behöver göra sin del för att ställa om till en grönare framtid. Det är dock inte alltid lätt att veta vad vi kan och bör göra, och att välja klimatsmart kan ofta kännas överväldigande. Det är då det gäller att inte ge upp, utan istället byta till små steg så att du ändå gör något. Att välja en miljöbil kan vara ett steg.

Utvecklingen inom bilindustrin går framåt och vi har idag både elbilar och hybrider, och framtiden kommer förmodligen ge oss ännu fler, och ännu bättre, alternativ. Du kan exempelvis välja att köpa en bra KIA modell som både är miljövänlig och passar dig och din familjs behov. Att helt ge upp bilen kan vara svårt för många, men att välja bort bensinbilar och försöka öka användandet av kollektivtrafiken är bra steg i rätt riktning.

Lyxiga och bekväma tågresor

När det är dags att planera semestern kan du också göra kloka val. Istället för att per automatik välja bilen dit ni ska, kan ni prova en härlig tågresa eller kombinera bilresan med en fortsatt tågresa. Att åka tåg låter er uppleva landskapet på ett nytt och vackert sätt, det finns bra med utrymme och ingen behöver fokusera på bilkörningen. Tåg är också ett säkrare transportmedel än bilar och lägger ni till lite extra på biljetten kan ni njuta av ännu mer utrymme i första klass. Har du väl upptäckt bekvämligheten och alla fördelar med tågresande, är risken stor att det blir svårt att gå tillbaka till att välja bilen för era resor.