Att resa med barn och barnvagn i kollektivtrafiken är inget ovanligt och något som miljontals människor gör varje dag. För den som inte har tillgång till bil är bussar, tåg och tunnelbanor ett utmärkt sätt att ta sig runt och man minskar även på alla de utsläpp som miljön måste utstå. Det finns många positiva fördelar med att resa kollektivt, speciellt om du bor i en storstad, eftersom trafiken oftast kan vara väldigt tät och göra det svårt att komma fram med fordon. Har du själv rest med barnvagn är du troligtvis medveten om att en vuxen, tillsammans med ett barn i barnvagn, får åka kostnadsfritt på alla bussar. Anledningen till detta är för att någon alltid ska kunna stanna kvar vid barnet och se till att bussturen blir säker. Visst kan det vara så att det är en aning knepigt att trängas med andra människor, speciellt om man reser under de mest hektiska tiderna.

Olyckor i kollektivtrafiken

Trots att det känns relativt säkert att resa med kollektivtrafiken, så finns det situationer som kan skapa ordentliga olyckor om man inte har koll. Det är otroligt viktigt att använda sig av den broms som finns på barnvagnen och ha alltid barnvagnen under uppsikt under färden. Under sommaren 2017 fick en förälder bevittna sin 5 veckors gamla bebis slungas ur barnvagnen och slå i den trappa som finns vid dörrarna på en buss. Som vuxen är det viktigt att vara införstådd med att trots att man själv sitter tryggt, så måste även barnet och vagnen vara säkrad med alla hjälpmedel som finns. I tunnelbanor är detta betydligt svårare, eftersom det inte finns någon specifik plats för barnvagnar och inte heller någon rem som kan låsa fast vagnen. Fördelarna med att välja tåg eller tunnelbana är dock större än buss, eftersom denna typ av färdmedel färdas på ett spår, utan andra trafikanter i form av cyklar, bilar eller motorcyklar. I trafiken är risken för en olycka större och det finns fler chanser till att olyckor kan inträffa. Reser du med större barn? Använd alltid bälte i bussen.

Varma åkpåsar när trafiken står still

Oavsett vilken stad du bor i har staden troligtvis någon typ av kollektivtrafik och dessvärre är det inte alltid trafiken fungerar som den ska. Under Sveriges kallaste månader är det inte ovanligt att tåg blir inställda eller bussar blir försenade. Plötsliga snöfall kan skapa stora problem och göra att människor får stå länge ute i kylan för att vänta på tåget eller bussen och har du då en liten bebis är det viktigt att du håller barnet varmt. Det bästa sättet att åstadkomma detta är självklart att välja varma och tåliga kläder. Små barn kan dock ha svårt att röra sig i overaller eller blir lätt överhettade, vilket kan orsaka andningsproblem. Ett mycket bra alternativ till den varma overallen är att använda sig av åkpåsar av olika slag. Påsen får gärna vara fodrad med ull och ha ett vattentätt ytskikt, då snö och regn är vinters vardag. Fördelen med åkpåsen är många och barnet kan enkelt röra sig, utan begränsningar.